Hasene Ilgaz’ın Özel Arşivi Açık Erişimde!

Eğitimci, Siyasetçi, Aktivist Hasene Ilgaz’ın özel arşivi (3.36 metre raf / 2.904 belge) açık erişimde!

İstanbul İsveç Başkonsolosluğu’nun desteğiyle gerçekleştirilen “Arşiv ve Koleksiyonların Dijitalleştirilmesi, Kataloglanması ve Online Erişime Açılması Projesi (Şubat-Aralık 2021)” kapsamında, Özel Arşiv Koleksiyonu’nda yer alan Hasene Ilgaz Özel Arşivi, arşiv veritabanı üzerinden erişime açıldı.

(bkz. http://kutuphane.puktacloud.com/medas/giris.php#katalog)


Arşivde Yeni Defne, Türk Çocukları, Eflatun, Yeni Adam gibi dergilerde yazdığı yazılarla çeşitli gazetelerde yayımlanmış yazıları, toplumsal konularla ilgili kitaplar, çeşitli konferans, seminer ve toplantılarda yaptığı konuşmaların metinleri ve kişisel düşüncelerini not ettiği defterlerin yanı sıra 1943-1950 arası milletvekilliği yaptığı döneme ilişkin (TBMM VII. Dönem Hatay, VIII. Dönem Çorum) belgeler, meclis tutanakları, kanun tasarıları, Cumhuriyet Halk Partisi broşürleri ve faaliyet raporları, Türkiye Çocuk Esirgeme Kurumu, Türk Dil Kurumu, Türk Kadınlar Birliği, Türk Tarih Kurumu, Kadınları Koruma Derneği, Darülaceze, Türk Ekonomi Kurumu gibi kurumların çalışmalarına ait belgeler, bültenler ve broşürler yer almaktadır.


Ayrıca, Kıbrıs üzerine araştırmalarını içeren makaleler- bu yazıların önemli bir kısmı 1947-1979 yılları arasında çıkan ve dönemin önemli kadın dergilerinden biri olan Kadın Gazetesi’nde “Kıbrıs Notları” başlığıyla yayımlanmıştır. Türkiye’nin sosyal ve siyasi gündemine ilişkin araştırmaları, aldığı ödüller, kimlik kartları, mektuplar, tebrik kartları, fotoğraflar, telgraflar, kartvizitler, kitapçıklar, haritalar, kartpostallar, etkinlik davetiyeleri, hakkında basında çıkmış haber ve yazıların kupürleri olmak üzere birçok belge de arşivde bulunmaktadır.

Kaynak: https://www.instagram.com/p/Ck0F8o8IF5j/?utm_source=ig_web_copy_link

sitesinden daha fazla şey keşfedin

Okumaya devam etmek ve tüm arşive erişim kazanmak için hemen abone olun.

Okumaya devam et

Exit mobile version